вторник, юли 23, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Как се лекува хрема и запушен нос

Как се лекува хрема и запушен нос

хрема

Най-честия симптом при хрема е запушеният нос. Определено дискомфорта, който създава в ежедневието ни може да е разгледа като сериозно изпитание. Безспорно  нелекуването на хремата може да се окаже причина за това заболяването да се проточи и да се стигне до усложнения. Определено решенията, които трябва да вземете се състоят в две основни стъпки. Първата е да не пропускате преглед, при който да се установи причината за състоянието ви, а втората е изпълнението на рецептата, която да включва прилагане на спрей за нос Назик.

С какво е по-различен от останалите лекарства за хрема

Днес ще обърнем специално внимание на спрей за нос Назик. Сигурно се питате защо акцентираме именно на този продукт при условие, че на пазара се предлагат толкова много препарати, които също помагат при настинки, хрема и запушен нос. Няма никакво съмнение, че когато се купуват лекарства това, от което пациента се ръководи са:

 • Бързо облекчаване на симптомите;
 • Ефективност;
 • Безопасност;
 • Грижа за раздразнената носна лигавица;
 • Локално успокоение;
 • Подобряване на дишането и други.

Основните съставки в повечето спрейове и капки за нос е ксилометазолина. Той е с доказана ефективност, но е факт, че при продължително използване води до изсушаване и са възможни дехидратиране, което причинява рани. Затова фармацевтичната компания KLOSTERFRAU HELTHCARE разработва формула, която не само да облекчи хремата, но и същевременно да се погрижи за хидратацията на носната лигавица и да намали чувството за сухота. Комбинацията от ксилометазолин и декспантенол се оказват една от най-успешните формули, които се справят изключително бързо с хремата и придружаващите я симптоми като запушен нос и затруднено дишане.

Ефективен при зарастване на лезии

назик

Болезнена може да се окаже хремата. Освен зачервяването на носа често във вътрешността на лигавицата се образуват ранички, които са особено неприятни. Дори при дишане парещото усещане е толкова дискомфортно, че е неизбежно да се потърсят решения за облекчаване на болката.

Назал спрей за нос има изключително благоприятно въздействие върху лезиите, тъй като подпомага заздравяването на дрмата и укрепването на кръвоносните съдове. Така не само се улеснява дишането, но и сама стена във вътрешността на носа е значително защитена. Продукта се препоръчва също така при:

 • Течащ нос;
 • При трудно зарастващи лезии;
 • При ринит;
 • След операции на носа и други състояния, при които лигавицата е с нарушена функция.

Едно от огромните предимства на тези продукти е в това, че се предлагат във вариант за деца от 2 до 6 години и за възрастни. Благоприятното му въздействие при хрема и настинки е причина личните лекари да включват препарата като средство за облекчаване на силно изразена симптоматика.

Как се дозира

Разбира се както всеки друг продукт, който се използва за лечение на хрема и настинки следва да се приложи правилната дозировка. Що се отнася до това да се вземат под внимание ефективността и безопасната употреба е необходимо да не прилагате повече от оказаното количество лекарство, тъй като съществува риск за здравето.

За деца препоръчителната доза е три пъти по веднъж впръсквания във всяка дома, а за възрастни до две впръсквания три пъти дневно. Самото приложение на продукта зависи изцяло от характера на заболяването и проявените симптоми. В някои случаи лекаря може да назначи по-често или да намали броя на впръскванията с оглед постигане на желания терапевтичен ефект. Но в никакъв случай сами не прилагайте самолечение, тъй като има сериозен риск от:

 • Предозиране;
 • Алергични реакции;
 • Симптоматика да продължи по-дълго от обичайното.

За да бъде ефективно лекувана хремата е необходимо да се назначи правилното лечение. Включването на всеки медикамент и лекарство цели бързо възстановяване и облекчаване на симптомите. Доверете се на своя лекар или фармацевт преди да предприемете прилагане на Назик или други аналогичен продукт за запушен нос.