неделя, април 21, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Кога се налага използване на кръвоспиращи лекарства?

Кога се налага използване на кръвоспиращи лекарства?

лекарства

При различни обстоятелства може да се наложи използването на кръвоспиращи продукти и медикаменти. Много хора смятат, че този тип препарати се използват при кървене от носа, но всъщност има доста заболявания, при които се налага използването на https://aptekifenix.bg/lechenie-i-terapiya-kravonosna-sistema/kryvospirashti-lekarstva. Кои са причините да прибегнете до използването на кръвосъсирващи медикаменти ще ви запознаем в днешната тема. Контрола върху кръвотечението е важен що се отнася до това да се сведе риска от кръвозагуба в опасни за здравето и живота стойности.

Видове кървене

За да се предприемат конкретните действия за прилагане на съответното лечение е важно преди всичко да се установи причината за кървенето. Кръвозагубата може да бъде незначителна, но не са изключени ситуации, при които се наблюдават такива състояния, които са показателни за спад на хемоглобина и нужда от кръвопреливане.

Кървенето може да бъде причинено от:

 • Дълбока рана;
 • Операция;
 • При вадене на зъб;
 • Емоционално състояние;
 • Вътрешно органно заболяване;
 • Повърхностно нараняване и други.

Всяка една причина изисква навременна намеса, което би гарантирало, че няма да се стигне до сериозна и застрашаваща живота на пациента кръвозагуба. Лекари дават различни съвети и назначават конкретни лечения, които са свързани основно с контролирането на процеса на кръвосъсирване. Онези от вас, които са с диабет са наясно, че трябва да внимават с нараняванията, тъй като заболяването крие риск от кръвозагуба поради намалената кръвосъсирваща способност.

При рани, които са повърхности, но придружени с обилно кървене е добре да притиснете силно със стерилна марля. Така се активират кръвосъсирващите и кръвоспиращи процеси, което подпомага за по-скорошното спиране на кървенето. При операции, сложни интервенции както и при вътрешно органно кървене лекари прилагат медикаментозно лечение. Изключително важен е този процес от гледна точка на това да не се стигне до ниски и рискови нива на хемоглобина, които да се окажат застрашаващи за здравето и живота на пациента.

До какво може да доведе прекомерното кървене?

рана

Споменаваме няколко пъти в темата, че кръвотечението може да доведе до сериозен риск за здравето. Действително непосредствената опасност се дължи на разкъсвания, които нарушават целостта на кръвоносните съдове. Когато характера на раната е тип порезна или прободна се наблюдава външно кръвотечение. Но не винаги кръвозагубата може да бъде видима.

Възможни са настъпване на усложнения след оперативна намеса, при които кръвотечението се появява в коремната или гръдната кухина. Такива вътрешни кръвозагуби са особено опасни и могат да причинят сериозни поражение върху функционирането на важни органи. Често се установяват такива състояния в следствие на външни прояви на тялото ви като:

 • Бледа кожа;
 • Слабост;
 • Ускорен или прекалено слаб пулс;
 • Припадъци и загуба на съзнание.

Навременната лекарска намеса ще спаси живота ви така, че нито един симптом не бива да се пренебрегва що се отнася до това да се вземат под внимание всички симптоми и състояние на пациента.

Лекарства за кръвоспиране

Прилагането на съответната терапия е строго индивидуална и базирана най-вече на това каква е причината за кръвотечението. В случай, че раната е прекалено голяма и не може да приложите метода на притискане с длан за да се намали загубата на кръв то е важно да потърсите лекар. Използваните препарати и лекарства могат да бъдат приложени венозно, орално или чрез директно впръскване върху раната.

Това, което е важно да знаете в случай на настъпване на инцидент и спешно прилагане на лекарство, което би спомогнало за контрола върху кръвотечението са следните препарати, които се предлагат без рецепта в аптечната мрежа:

 • Витамин К1;
 • Витамин К2;
 • Желатинова гъба;
 • Емофикс – Локален хемостатик, подпомагащ процеса на коагулация и други.

Според типа на раната можете да приложите съответния препарат за да овладеете загубата на кръв. При сериозни интервенции, вътрешни рани, изгаряния и други задължително потърсете лекар.