четвъртък, май 30, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Основни данни при покупка и използване на камина на дърва

Основни данни при покупка и използване на камина на дърва

камина

Избирането на уред, с който да се отопляваме не е лесна задача. Има детайли, които е важно да бъдат обмислени от гледна точка на адаптация, бюджет, ефективност. Освен това българския потребител гледа на подобен род покупки като на инвестиция, с перспективно използване на уреда поне 15 години и то без някакви специфични аварии и проблеми, които да нарушат естествения ритъм на отоплителния процес. Все по-голям интерес предизвикват камините. Тъй като много хора се ориентираха към покупка на къщи извън натоварените градове то това до голяма степен влияе и на решението жилището да се отоплява с камина. Всъщност съвременните решения, които ще откриете на https://www.balkanenergy.bg/category/kamini се оказват доста подходящи както за отопляване на еднофамилни къщи така и за апартаменти, вили и друг тип имоти.

Как се избира

На първо място е необходимо да се отчете това, че уреда е много ефективен в случай, че се говори за създаване на уют и използван на топлинната енергия чрез инсталация за парно отопление. Това навярно ви навежда на мисълта, че е необходимо да се погледне по-мащабно и разумно на нещата т.е. да се фокусирате върху модел, който е с водна риза. Ето ви един пръв симптом, по който да бъде избран уреда, който не само ще се грижи за приятната атмосфера от присъствието на живия пламък, но и това, че топлината ще може да се разпространи и в останалите помещения.

Не са малко факторите, които е необходимо да се огледат внимателно при избирането на камина на дърва за дома. Освен варианта дали да бъде с водна риза или не има още данни, които да обмислите с оглед на това да си осигурите уред с оптимална ефективност. Това са:

 • Мощност т.е. за отопление на каква квадратура е предназначена;
 • Дизайн – ще се впише ли в класическия или модерен интериор уреда;
 • Какъв е разхода на гориво;
 • Колко може да инвестира домакинството в камина;
 • От значение ли е марката и модела.

С две думи е нужно да помислите за много неща и да бъдете оптимално отговорни към всеки един елемент, който касае ефективната и безупречна работа на камината на дърва.

Видове

отопление

Тенденциите, които се предлагат на пазара са доста многобройни. Наред с критериите за избор, които класифицират камините в различни раздели то е необходимо да отбележим и това, че представителите, които ще откриете в сектора са изцяло съобразени с персоналните нужди на домакинствата.

Камините на дърва могат да бъдат разграничени по някои основни показатели като:

 • Възможности за монтаж

Има такива, които са вградени, втория вид са с модерен дизайн, а третите са зидани. Накратко с оглед на предпочитанията ви и спецификата на имота имате опция за избор на такъв уред, който напълно да покрие очакванията ви;

 • Според разхода на гориво

Ако трябва да бъдем конкретни ще споделим, че зависи не само каква е камината, но и какъв тип дърва се използват. От влажността на горивото се определя и ефективността на работа на уреда, така че тук нещата са комплексни;

 • Тип на горивната камера

Става въпрос за избор на система за цялостно или локално отопление на едно помещение. Въпрос на виждане и условия, които можете да си позволите е инвестицията в суха, с водна риза или модел с въздуховоди.

Цените

Офертите са доста разнообразни. Те се определят от различни фактори като:

 • Вид, модел и спецификация на уреда;
 • Производител;
 • Само с горелка на дърва или има опция за използване на пелетно гориво;
 • Размери;
 • Визия;
 • Поддръжка, монтаж и т.нат.

Не са фрапиращи цените на камините на дърва. Пазара е достатъчно гъвкав и е в състояние да предложи на домакинствата богат арсенал от идеи, които да удовлетворят техните очаквания.