петък, декември 8, 2023
Начало > ЕКО Полезно > Видове камини за отопление

Видове камини за отопление

декоративна камина

Един от традиционните начини за отопление с камина е използването на дърва. Всеки ще се съгласи с това, че уюта, който носят пукащите, горящи нарязани трупи е неописуем, а живия огън още повече засилва усещането на топлина и комфорт. не във всеки тип имот обаче е възможно инсталирането на такъв тип съоръжение. Причините са очевидни – няма достатъчно пространство, а димоотводната система не е предвидена за сериозно натоварване. Днес обаче пазара ни представя изключително интересни варианти за отопление с камини, които можете да разгледате тук https://www.balkanenergy.bg/category/kamini. С внимание към един от предпочитаните способи днес ще си говорим за различните видове камини и удобството да ги използваме в дома си.

Декоративни камини

Ако нямате възможност да приложите такава, която е тип традиционна то имате аналог, с който да подобрите облика на интериора през зимата и да го направите много по-приятен и уютен. Декоративните камини, които се предлагат в търговската мрежа наистина са неповторимо удобни решения, които работят чисто и не генерират миризма. Е, не топля както тези на дърва, но пък постигат лек енергиен напредък, когато се касае за усещане и приятно чувство от горящото пламъче.

Вариантите за декоративни камини могат да бъдат:

 • Електрически;
 • Био камини;
 • Газови.

Обикновено те не са основен отоплителен уред, а имат за цел да внесат повече стил и домашен уют с присъствието си.

Камини на дърва

Въпреки, че ги определят като класически решения днес този топ отоплителни възможност бележи доста висок ръст по отношение на многообразието, което предлага. Освен, че се различават по своя дизайн има и други отличителни класификатори, които се оказват решаващи за техния подбор. На първо място този тип уреди се делят на:

камина на дърва
 • За отопляване на едно помещение т.е. сухи;
 • С въздуховоди – осигуряват система за разпространение на топлия въздух в останалата част на дома;
 • С водна риза – успешно се сработват с инсталации за парно и водно подово отопление и могат да осигурят топлина в целия имот.

Разбира се това е само малка част от нещата, върху които е важно първоначално да помислите, защото е редно да постигнете оптимална рентабилност и икономии през зимния период.

Това, с което се отличават камините на дърва е, че имат нужда от повече внимание. Тъй като основен техен ресурс са именно дървата то е важно да подсигурите такива, които могат да предоставят нужното количество топлина и ефективност при горене. Цепене, съхранение в специално помещение, повече прах и мръсотия, дим – неизбежен е сблъсъка с тези акценти, които водят до известен лек дискомфорт. Но пък определено процеса на горене е удивителен и може да представи и осигури благоприятна среда, изпълнена с романтика и уют през студените зимни месеци.

Камини на пелети

Това е една нова, съвременна технология, с която определено можете да получите комфорта от отоплението с камини и  същото време да намалите неудобството от ангажиментите по поддържането на процеса на отопление. Със сигурност това, което ви очаква е повече стил и модернизъм, удобство и лесно постигане на желаната температура.

ѝуредите на пелети както и тези на дърва също се делят на сухи и с водна риза. Все пак се търси оптималното удобство и ефективност от тяхното използване. Спрямо повечето удобства, които носят със себе си е важно да отбележим, че тук има някои съществени положителни качества, които са в основата на това по-голям процент потребители да избират пелетни, а не захранващи се с дърва. Качествата на комините на пелети, които заслужават внимание са:

 • Адаптивност в интериора;
 • Автоматизиран режим на работа;
 • Улеснено обслужване, зареждане и почистване;
 • Генерират минимално количество пепел и дим;
 • Горивото е високо калорично и това осигурява оптимално отопляване с минимален разход на пелети.

Въпрос на гледна точка е кой от моделите бихте избрали. За повече информация можете да се консултирате с професионалистите от balkanenergy.bg.