четвъртък, май 30, 2024
Начало > ЕКО Автомобили > Застраховка Гражданска отговорност – обхват, тарифи, периодичност

Застраховка Гражданска отговорност – обхват, тарифи, периодичност

застраховка

Много хора си мислят, че знаят всичко за застраховката Гражданска отговорност. Наистина това е една от популярните, тъй като има задължителен характер, но въпросите по отношение на нейния обхват, приложение и ползи са далеч от водачите, за които ангажимента отпада до това да си платят полицата  ида залепят зеления стикер на прозореца на превозното си средство. а ролята на тази застраховка гражданска отговорност е далеч по-широкообхватна, тъй като нейната основна цел е да защити пострадалите трети лица, от причинените вреди  и щети от нашите действия.

гражданска отговорност

Много компании, които имат право да издават такъв вид полици си определят регионални тарифи. Това е заради факта, че при някои по –натоварени откъм движение градове рисковете за възникване на ПТП е сравнително висок, а при други населени места, където са рядкост водачите на моторни превозни средства риска е сравнително малък. Именно поради това ако колата ви е с Регистрация С, СВ, СФ, В, А, РВ и т.нат, които са определящи за големите градове то тук цената на полицата гражданска отговорност ще е доста солена в зависимост от кубатурата и мощността на превозното средство. По-ниски са тарифите в обезлюдените малки градчета, където хората живеят доста по-скромно и дори бедно за да си позволят да ползват личен автомобил. Така тук тарифите за застраховка гражданска отговорност се предлагат на доста по-ниски цени.

За да ползвате изгодни условия за тази задължително застраховка е важно да сте спазвали пътните правила и закона за движение по пътищата. Така лоялните  и коректни водачи получават възможността да платят между 10 и 20 % по-ниски такси за тази така важна застраховка. Периодичността, за която се сключва тази полица е 1 година. За разлика от други автомобилни застраховки, при които има варианти за по0кратък срок, то тук единствената опция ,която се предлага на собствениците на моторните превозни средства  е да плащат годишната премия на няколко вноски, но не повече от 4 на брой. Именно застрахователите, които предлагат по-гъвкави и разумни условия получават доверието на клиентите си и естествено при тях има много повече сключени полици.

А необходимостта от задължителната застраховка Гражданска отговорност наистина е изцяло отговорност на водача. Когато превозното средство притежава такава полица то това на практика е превантивна мярка ,че при потенциален инцидент увредените трети лица ще получат обезщетение от застрахователната компания. При липса на такава полица обаче длъжник е водача на превозното средство, който освен това ще бъде  и сериозно санкциониран заради липсата на задължителната застраховка Гражданска отговорност.