четвъртък, май 30, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Какви видове зъбни мостове съществуват и кога е нужно поставянето им

Какви видове зъбни мостове съществуват и кога е нужно поставянето им

На много хора им се налага поставяне на зъбен мост. В съвременната дентална практика тази процедура е много често срещана, защото е ефективна и финансово достъпна. Тя цели възстановяването на красивата усмивка, която бива загрозена в резултат на липсващ зъб и не само. Подобна конструкция е стабилна, естетически издържана и подходяща за по-големия процент хора. С нейна помощ се възвръща самочувствието на пациента, както и комфорта по време на хранене.

Какво представлява зъбният мост

Зъбният мост представлява неподвижна дентална конструкция, която замества един или повече липсващи зъби. С негова помощ се възстановява комфорта по време на хранене и високата естетика. Закрепва се на съществуващите зъб и така се попълват празните места в зъбната кухина. Имплантите са добра тяхна алтернатива, но и значително по-скъпа, което не ги прави достъпни за по-голямата част от пациентите.

Кое налага поставянето му

Най-общо казано, поставянето на мост се налага, когато в устата липсват един или повече на брой зъби. Това състояние на свой ред може да е в резултат на нелекувани кариеси и възпалени корени, на злополуки или други неблагоприятни за пациента обстоятелства.

Когато денталното здраве не е на нужното ниво, ефективното сдъвкване на храната няма да е налице, а и ще се наруши естетиката. Именно подобни казуси карат пациента да се замисли за поставяне на зъбен мост с високо качество.

Какви видове има

Преди да предприемем поставяне на зъбен мост, трябва да решим какъв вид да бъде той. Съществуват няколко варианта:

  • циркониеви – ако сте сред взискателните пациенти, трябва да се замислите за поставянето на именно този мост. Отличните му визуални и технически качества го правят все по-търсен, но в случая говорим и за по-висока цена. При този вид мостова конструкция пиленето на естествените зъби е намалено, устойчивостта на натоварвания е повишено, а естетиката на най-високо ниво;
  • адхезивни – изработени са от фибровлакна и са най-удачни, когато става дума за един липсващ зъб. Водещото им предимство е, че при поставянето им не се изисква на съзъбието, а и могат да се изработят само за един ден. Не са обаче подходящи при влошено дентално здраве, бруксизъм и повредени коронки в съседство;
  • порцеланови – тази мостова конструкция е позната още и като „прес керамика“. Характерното за тях е отсъствието на метални елементи, а това им придава още по-естествен вид. За недостатък се определя сравнителната им транспарентност и по-ниската им здравина в сравнение с металокерамиката;
  • металокерамика – за металокерамичните зъбни мостове може категорично да се каже, че са едни от най-достъпните във финансов план. Отново предлагат добра естетика и здравина, което ги прави и толкова търсени от страна на пациентите;
  • изцяло от метал – ако в миналото това е било единствено решение за възстановяване на липсващите зъби, днес поставянето на метални зъбни мостове е последна опция. Те безспорно са много здрави, но естетиката при тях е крайно ниска. При тях има реален риск да се износят и повредят преждевременно, както и да причиняват дискомфорт на пациента в резултат на лошия си външен вид.

Всички те са изпитано средство за възвръщането на красивата усмивка, която е в резултат на правилна хигиена и навременно лечение на зъбите.

Защо да изберем реномиран дентален център

Стане ли дума за поставяне на зъбни импланти, компромиси не бива да се правят в никой от случаите. Тъй като става дума за нашето здраве, ние като пациенти трябва да изискваме максимума от своя стоматолог. Богат опит, задълбочени познания, високо ниво на хигиена в кабинета, достъпни цени и модерно оборудване – всичко това е абсолютно задължително, ако искаме да останем доволни от неговата намеса.

При избора на дентален център можем да се доверим на интернет, където потребители споделят своя опит, свързан с избора на стоматолог. В повечето случаи могат да се открият наистина полезни съвети от „първо лице“, които да вземем под внимание и да използваме в своя полза.