вторник, юли 23, 2024
Начало > EKO Мода > Внимание и грижа за часовника: От какво се нуждае устройството на ръката ни

Внимание и грижа за часовника: От какво се нуждае устройството на ръката ни

Освен да ни показва времето и да изтъква стила ни, часовникът се нуждае от периодична грижа – усилие, което има своята висока стойност

Понякога хората сме склонни да приемаме за даденост, не само близките около себе си, но и красивите вещи, в които сме вложили средства и ни служат вярно всеки ден.

А всяка грижа оправдава вложените, обикновено минимални усилия. Тя има висока стойност, особено когато е в името на това да съхраним ценните си придобивки, било заради сантименталност или заради уникалното им присъствие в стила ни.

Съвременните часовници датират отпреди повече от век и намират все по-голямо приложение в делника ни. Те играят своята функционална роля, отмерват точно времето и въвеждат ред, който гарантира до голяма степен спокойствието ни. И стават все по-модерни и удобни за нас, благодарение на развитието на технологиите.

Независимо дали сте любители на класическите модели или предпочитате да носите на ръката си ежедневен смарт часовник, не пропускайте редовната поддръжка.

Чистотата на каишката

Каишката се замърсява непрекъснато, което се дължи на полепнал прах, отделената пот, парфюмите, поставени върху кожата и други външни причинители. Натрупването им не е желателно, защото то води до бързо износване и до останалите части на устройството.

Грижливото отношение изисква редовно почистване вечер. Частта, която се опира в ръката се минава внимателно с мека кърпа, отстранявайки наслагванията и около механизма.

„Пролетен“ ритуал

Тук говорим за сезонна или дори ежемесечна процедура по почистване, която може да извършите и със свои усилия у дома. Тя се отнася предимно до металните верижки на часовниците.

Ще са ви нужни течен препарат, вода и четка с деликатен косъм.

В затоплената вода се разтваря сапунът, след което се потапя верижката и се оставя да престои около 15 минути. С помощта на четката се отстраняват замърсяванията, а накрая се полира с памучна кърпа.

При възникнали следи от драскане или дефекти, независимо дали притежавате смарт часовник или механичен, намесата на професионалист е наложителна.

Кутия с „бижута“

Обърнете внимание на начина на съхранение на вашите любими часовници. Вероятно вече имате цяла колекция, или тепърва ще я създадете, добавяйки нов класен модел.

Инвестирайте и в специална кутия за своите „бижута“.

По този начин те ще са далеч от силните слънчеви лъчи, няма да имат достъп до влага в помещението, нито има опасност да се докосват до химични препарати и разтвори.       

А за разнообразие, винаги може да прибегнете до варианта със смяна каишката, за да отговаря тя на настроението и тоалетите ви.