понеделник, май 20, 2024
Начало > ЕКО Строителство > Използването на качествена арматура е решаващо за устойчив строеж

Използването на качествена арматура е решаващо за устойчив строеж

Арматурата и бетонът са основополагащи елементи във всеки строеж. От тяхното качество и от прецизното им поставяне, зависи до голяма степен здравината и устойчивостта на строежа. Поради тази причина изборът на доставчик на арматура е едно от важните решения, които трябва да се вземе преди започването на строителство. Има някои особености, на които да се обърне внимание, когато се сравняват оферти.

Заявете точния вид арматура, който ви е необходим

Съществуват няколко типа арматура, които изпълняват различни функции в строежа. Носещата арматура подпомага бетона да издържа на натиск и опъване, което прави строежа сигурен и устойчив. Монтажната арматура помага за фиксиране на носещата арматура по време на бетониране, а разпределителната арматура разпределя натоварването върху конструкцията до засъхване на бетона. Всеки от типовете арматура се произвежда от съответния вид стомана със специфични характеристики. Поради тази причина е нужно да поръчате не само достатъчни количества арматура, но и съответните типове, разписани от проектанта на строежа.

арматура

Всяка стомана за арматура разполага със свои специфики

Стоманата, която се използва за направата на арматура се различава според начина на обработка, външния вид и якостните си характеристики. Горещо валцувана и студенообработена бива стоманата за арматура според начина на обработка. От гледна точка на външния вид се различават обла и с периодичен профил – тип “Елха”, “Винт” и студено прещипната. Най-съществени са якостните характеристики на стоманата за арматура, като според тях тя се групира в различни класове – А-I, А-II, А-III, А-IV, както и телове клас В-I и Вр-I. Най-широко приложение намира стоманата за арматура от клас А-I.

Уверете се, че ще може да разчитате на специализиран транспорт и разтоварване на заявената арматура

Специализираният транспорт е от изключително значение, когато поръчвате арматура, тъй като често се налага тя да бъде разтоварена на значителна височина на строителната площадка. Затова е важно фирмата за арматура, която сте ангажирали, да разполага със собствен специализиран транспорт, с който да извърши доставката качествено и своевременно, тъй като спазването на сроковете е определящо в строителството.

Обърнете се към сертифицирана фирма за арматура, за да сте спокойни за качеството

Фирма със собствен арматурен двор, сертифициран според европейските и международни стандарти, може да гарантира за качеството на предлаганата арматура. Важно е също да разполага с достатъчно и пълноценни и разнообразни наличности, за да може да достави точно заявените типове арматура. Уточнете предварително всички детайли около вашата поръчка на арматура, за да сте спокойни, че ще вложите точно това, което проектантът е препоръчал за здрав и устойчив строеж.