понеделник, юни 24, 2024
Начало > ЕКО Полезно > 10 съвета за интериорен дизайн на спалня

10 съвета за интериорен дизайн на спалня

Спалнята е Вашето лично пространство и убежище, което съчетава любимите Ви цветове, усещания и предмети. Затова заедно с опитния дизайнер на студио за интериорен дизайн Моми Студио сме ви подготвили няколко основни правила, които трябва да следвате, когато се захванете с дизайна на спалнята.

Изберете изтънчена палитра

Вместо ярки основни цветове, заложете на успокояващи нюанси и палитра от монохроматични тонове. Според цветовата теория, нежните нюанси на зелено, синьо и лавандулово, се смятат за носещи спокойствие. Добавянето на елементи с богата украса от скъпоценни камъни спомага за създаването на уют и комфорт. За интериорен дизайн на спалня, използвайте по -бледи нюанси на любимите си цветове. Например, заложете на люляково лилаво, вместо на патладжанено, или на тиквено оранжево, вместо на мандаринено.

Обърнете внимание и на тавана

Той е петата стена във всяка стая. Когато лежите в леглото, едва ли искате да виждате празна, гола повърхност. Добавете фини фигури или мек цвят към него. Боядисайте го в по-светъл нюанс от цвета на стените. Това ще помогне да направите тавана визуално по-нисък и ще даде на пространството усещане за комфорт и интимност.

Други интересни идеи са направата на украсяващи елементи или облепянето на тавана с тапет. Добавете архитектурни елементи под формата на греди или корнизи, или оцветете с декоративна боя. За изключителен и луксозен интериорен дизайн на спалня, заложете на тавани със сребърни листа, балдахин или легло с орнамент, който виси от тавана. Като добавите текстура, дизайн и цвят към тавана, ще Ви обгърне усещане за чувственост и топлина. Добавете и полилей от кристали в деликатни нюанси, които придават още цвят и завършен вид на петата Ви стена.

Придържайте се към семпъл интериорен дизайн на спалнята

Спалнята трябва да е уютна и семпла, елегантна и изискана, без значение от стила на декорация, който сте избрали. За лесно придвижване в стаята, оставете минимум един метър между леглото и страничните стени, или големите мебели, и поне 60 см между леглото и ниските мебели, като маси и скринове.

Мебелирайте спалнята си само с това, от което се нуждаете. Легло, едно или две нощни шкафчета, стол и скрин са достатъчни. Всичко друго е претрупване. Ако имате дрешник, поставете скрина там.

Сведете до минимум аксесоарите. Поставете красиво произведение на изкуството, няколко семейни снимки, цветя и свещи, и сте готови!

Изберете мебели в подходящ размер

При интериорен дизайн на спалня, преди да закупите мебелите, започнете с етажен план и чертеж на пространството. Обзавеждането трябва да пасва на стаята, в която ще се подрежда, особено когато говорим за спални. Не избирайте тежко легло и голям скрин за малката спалня. Ако таванът е висок, търсете легло с високата табла, за да го намалите визуално.

Ако имате просторна спалня, изберете подходящи големи мебели. Добавете стол и табуретка, или поставете ракла в края на леглото . Твърде малките мебели и аксесоари ще изглеждат абсурдно в голямата стая.

Осигурете си достатъчно място за всички вещи

За интериорен дизайн на спалня, носещ усещане за спокойствие и подреденост, съхранявайте нещата си прибрани. Така стаята ще изглежда по-уютна и просторна.

•             Изберете широко нощно шкафче с чекмеджета или вратички, в което можете да скриете книги, кремове и очила за четене. Така те ще са Ви под ръка, но няма да се виждат. За по-голямо пространство за съхранение изберете малка тоалетка с чекмеджета.

•             Използвайте раклата в края на леглото, за да съхранявате допълнителни чаршафи, одеяла и възглавници.

•             За лесно достъпни книги и други вещи, изберете легло с табла с вградени рафтове или плъзгащи се панели.

•             Направения по поръчка гардероб може да Ви осигури максимално пространството в дрешника.

•             Поставете кутии за съхранение под леглото, като ги скриете с красиво шалте за спалня.

Създайте си личен кът

Подарете си специален кът в спалнята, който да е Вашето тихо място за почивка и четене. Обзаведете го с удобен стол и табуретка за краката. Ако е възможно, позиционирайте го до прозореца на спалнята, за да се наслаждавате на гледката и естествената слънчева светлина.

Отдайте се на луксозното спално бельо

Тексилът е важна част от всеки интериорен дизайн на спалня. Поглезете се с красиви и луксозни чаршафи. Няма нищо, което да придава повече комфорт в спалнята, колкото хубавото спално бельо. Не купувайте комплекти, които са с по-малко от 100% съдържание на памук или лен.

Добавете и други чувствени тъкани в спалнята като покриете стените с копринени или текстурирани тапети. Окачете красиви пердета на прозорците и балдахин над леглото. Можете да използвате също и меки подови настилки.

Декорирайте прозорците

Красиво облеченият прозорец ще помогне да се оформи и завърши видът на стаята, и ще добави още цвят, текстура и мекота. Ако обичате леки и прозрачни пердета, които филтрират светлината, комбинирайте ги с външни ролетни щори, които могат да бъдат спуснати, когато искате да запазите личното си пространство през нощта и да блокирате сутрешната светлина.

Включете няколко опции за осветление

В спалнята е добре да „покриете“ с осветление цялата стая. Лампите на тавана осветяват цялото помещение, настолните лампи могат да фокусират светлината при четене и други дейности, а акцентът на осветителните стенни лампи „окъпва“ стените в мека светлина.

За да си осигурите светлина за четене, използвайте подвижна нощна лампа. Инсталирайте отделен ключ за включване / изключване за всички осветителни тела, така че да можете да избирате коя област да бъде осветена.

Нека вашата спалня бъде истинско бягство от ежедневието

Опитайте се да не използвате мобилния си телефон, компютъра и телевизора в спалнята. Създайте си ценно място за почивка и възстановяване. Ще се влюбите в стаята, посветена на четене, спане и романтика.