понеделник, май 20, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Камините – уреди, осигуряващи топлина и уют през зимата

Камините – уреди, осигуряващи топлина и уют през зимата

Камина

Само пламтящия в камината огън може да те накара да се отпуснеш и да се насладиш на топлината през студените зимни месеци. Има защо домакинствата, които могат да си позволят инсталирането на камини с дърва да се възползват от това наше предложение, защото уредите, които генерират топлина благодарение на живия пламък са именно онези, които топлят най-добре. Вярно е, че освен предимствата, с които се отличават те си имат и своите недостатъци, но пък си струва човек да инвестира малко повече време и енергия в името на приятния комфорт и уютна обстановка, които ще си осигури с използването на такъв уред.

Видове и особености

Под понятието камини с дърва се крие богат арсенал от възможности. Уредите си приличат по това, че използват един и същ тип ресурс за горене, а именно дървата. Но що се отнася до самите принципи на действие то наистина видовото разнообразие никак не е малко. Пазара представя такива, които да могат да се внедрят в имота ви и са съобразени с нуждите на хората, които ще се топлят с такива камини.

Представяме ви някои от най-разпространените видове:

Камина на дърва
  • Сухи за вграждане

Те са доста ефективни и наистина се приемат като една много добра възможност за отопляване на фамилни къщи с просторна всекидневна. Това, което е необходимо да се вземе под внимание в случая е факта, че тези камини се монтират обикновено по време на ремонтни мероприятия, които се извършват в имота. Те са ефективни, тъй като могат да се свържат с въздуховодна инсталация и така топлината да се разпространява и в останалите помещения на къщата;

  • С водна риза

Няма съмнение, че те са сред най-популярните модели, а причините за това се крият във факта, че тези камини на дърва са сред най-лесните за инсталиране с налични или нови системи за парно отопление. Загряваната от изгарянето на дървата вода се изтласква с помощна на помпа и така целия имот се отоплява ефективно. Обикновено такива камини са автоматизирани и са високоефективни уреди, които могат да бъдат използвани и в градски условия. Пазара предлага и модели, които могат да използват като гориво и пелети.

Насоки за покупка

Не бива да се съпоставят камините на дърва с печки. Реално те не само се различава по външни белези с обикновените печки, но що се касае и до повече възможности и ефективност то определено има защо да е предпочитан отоплителен уред.

Експертите съветват при инвестиране да се съобразите с някои наистина важни особености, които могат да подсигурят на домакинството повече удобства и пълноценност при разходване на горивото. Съсредоточете с върху енергийния клас на уредите. Както и при електрическите тук има значение дали ще се фокусирате върху нисък клас G или най-висок А++. Това на практика означава, че залагате на по-приоритетен коефициент на полезно действие, което позволява оптимизиране на усвояването на топлинната енергия, която се генерира при изгарянето на дървата. Освен енергийния клас на уреда ето още няколко специфични аспекта, които са водещи за това да си осигурите уред, който да ви носи домашен комфорт и уют през зимните месеци:

  • Марка

Характерен е тук момента за производствен имидж. Водещи производители на качествени уреди са Alfa-Plam, Prity, Plamen, Zvezda и други. Въпрос на персонална нагласа и избор на добра оферта би бил мотива, който ще ви гарантира правилна инвестиция;

  • Екодизайн

Много нашумя този критерий при покупка на камини, котли и печки на дърва. Това показва, че уреда, в който инвестирате е максимално щадящ околната среда;

  • Добра оферта

Не само ефективна, но и изгодна оферта търсят повече клиенти. Именно добрата цена е тази, която също би била мотив да изберете един или друг модел.