петък, февруари 23, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Пигменти за епоксидни смоли – особености и работа с тях

Пигменти за епоксидни смоли – особености и работа с тях

епоксидни смоли оцветители

Не всеки вид оцветител е в състояние да предаде наситен нюанс на епоксидната смола. Ако сте работили с този тип смоли то знаете, че те са безцветни и прозрачни и за да бъдат тонирани се нуждаят от подходящите пигменти. Фирмите производители на такива продукти представят и богат асортимент от пигмент за епоксидна смола, с чиято помощ можете да получите желания ефект и резултат. Предвид широкото разпространение и използване в редица области е напълно естествено да се търси решение, което да удовлетвори крайния клиент. Именно поради това днес ще ви запознаем с някои от видовете пигменти и работата с тях.

Основни видове пигменти

Когато се говори за тониране на епоксидна смола е важно да имате предвид, че оцветителите, които ще закупите трябва на всяка цена да са предназначени за тях т.е. ако решите да използвате водоразтворим пигмент то със сигурност няма да можете да си гарантирате търсения ефект. Пигментите, които се предлагат са специално произведени за типа течност, в която ще бъдат добавени.

пигменти

Видовете оцветители, които можете да изберете с цел постигане на определен нюанс могат да бъдат:

  • Течни;
  • Сухи.

Специалистите съветват при неопитност с работа с епоксидни смоли да изберете оцветители, които лесно се сместват. А такива са течните. Дори без особена нужда от разбъркване те са изключително ефективни и съобразно пропорцията, която сте решили да използвате могат да гарантират наситен цвят. Това, което е важно да имате предвид, че както при сухите така и при течните пигменти не бива да се превишава дозата, която е до 5 % от общото тегло на основната смес.

Спазване на правила за тониране

Багрилата, с които се оцветяват епоксидните смоли имат различни цели. В някои сфери например се използват за да бъдат изолирани кабели или електрически системи. При други се търси декоративния ефект и поради това е необходимо особено внимание към самия процес на пигментация. Това идва да покаже, че със сигурност е необходимо да се подходи правилно спрямо това стъпките, описани в инструкцията за употреба да са стриктно спазени.

Правилата най-вече се отнасят до:

  • Безопасност;
  • Постигане на ефективност;
  • Качество на крайното изделие.

Не подценявайте работата с течните епоксидни смоли и пигментите, тъй като навярно сте наясно, че става въпрос за токсични продукти. Използването на предпазно облекло и защитни пособия са задължителни. Пропорциите описани в ръководството за използване на оцветителите също са фокусна точка, тъй като само така можете да си гарантирате оптимален ефект и качество.

Ефектни пигменти – какво означава това

Освен на течни и сухи оцветителите в зависимост от ефекта, който предизвикват могат да се класифицират на основни и ефектни. Основните са така наречени базови цветове, а ефектните са онези, които придават по-различно усещане в зависимост от това по какъв начин цветните частици пречупват светлината, която пада върху тях.

Към ефектните спадат:

  • Металически

Те придават студенина при самото тониране. Използването им цели да се постигне плътен нюанс. Това са често използвани ефекти при оцветяване на смоли, които се използват за изработка на подови настилки и различни рекламни аксесоари;

  • Неонови

Едни от най-интересните, които на практика имат способността да уловят слънчевата светлина. Когато предмета е поставен на тъмно той излъчва едно много красиво сияние и създава усещането, че погълната светлина се връща обратно. Това са ефекти, които се прилагат при изработка на бижута или мебели;

  • Седефени/перлени

Също невероятна палитра от усещания носят тези оцветители за епоксидна смола. В зависимост от ъгъла на падане върху пигментните частици се получават различни цветни оттенъци. Прилагат се в различни сектори – мебелно производство, бижутерийно производство, мебелиране и други.

Подбора на оцветители е съществен принцип, който има за цел основната течност да бъде тонирана така, че крайното изделие да бъде ефектно и качествено изработено.