вторник, юли 23, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Защо е приоритетно да имаме застраховка за дома?

Защо е приоритетно да имаме застраховка за дома?

застраховка Имущество

Едва, когато се наложи да направим сериозни разходи по дома си, свързани с природно бедствие или пък злоумишлени действия от трети лица се замисляме за факта, че е можело да си направим застраховка, която точно в такива моменти да ни окаже сериозна финансова помощ. Българина не е от клиентите, които взимат превантивни мерки по отношение на защита на своя дом. Приоритет му е всъщност колата, тъй като там мърдане няма и за да се ползва от удобството да шофира в пределите на страната има нужда от задължителната Гражданска отговорност. И тъй като застраховките за дома не са със задължителен характер те често биват пренебрегвани. А реалността показва друго. Наистина срещу незначителна за семейния бюджет сума домакинството би могло да си гарантира спокойствие и доверена защита.

застраховка за дома

С наличието на застраховка за дома можете да защитите обзавеждането, техниката и всяка друга инвестиция, която сте направили по жилището. Днес няма гаранция, че бедите няма с пълна сила да се стоварят върху главата ви. Земетресение, проливен дъжд, градушки, бездействие или злоумишлено действие от страна на съседи или други лица биха довели до увреждане, загуби и щети, които да бъдат нанесени а дома и покъщнината ви. Именно затова е застраховката „Имущество“. С минимални средства да си гарантирате поемане на разходите за отстраняването им, които се отпускат от застрахователя.

Условията, при които са валидни застраховките за дома касаят жилищни обекти като къщи, апартаменти, вили, както и друг тип сгради, чието основно предназначение не е постоянно обитаване от лица – гаражи, обори, оранжерии, плевни  и други. В зависимост от потенциалните рискове, които биха довели до потенциални щети в полицата можете да комбиниране както основни така и специфични клаузи за покритие.

Основни рискове обект на застраховането на дома:

  • Такъв тип са пожари, удар от мълния, експлозия, природни бедствия от вида на градушки, проливни дъждове, паднали дървета. Възникнали аварии на електропреносната или водопроводната мрежа, както и на отоплителната и соларната инсталация, ако има такава. Удар от летателни превозни средства. Злоумишлени действия – кражби, грабежи, умишлено увреждане на имуществото от трети лица.

Специфични или допълнителни рискове,  които могат да бъдат обект на застраховката за дома:

  • Загуби на евентуални доходи от наеми, дивиденти. Токов удар, причинен от електрическата компания поради авария и други.

Много е важно домакинствата да осъзнаят огромните ползи, които се предоставят от застрахователните компании, тъй като наистина личното ни спокойствие и защита на дома няма парично измерение. А срещу скромна сума можете да сключите годишна застраховка Имущество и при потенциален инцидент да си гарантирате покриване на щетите и претърпените загуби.