четвъртък, май 30, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Избор на фурна: видове и характеристики

Избор на фурна: видове и характеристики

Готварските печки се делят на електрически и газови фурни. Последните са по-икономични, но по отношение на иновациите не са така конкурентни като електрическите. Например, когато работите с газ, е по-трудно да се настрои точно необходимата температура за готвене. Има и комбинирани решения, при които една газова фурна може да бъде оборудвана с електрическа скара, осветление или автоматична система за запалване, а понякога и всички наведнъж.

Днес почти всички съвременни модели фурни имат следния комплект: подсветка, таймер, скара, вентилаторна конвекция и тави.

Най-популярен е режимът на конвекция (смесване на въздуха вътре в камерата), който се осъществява с помощта на вграден вентилатор. Електрическите фурни може да имат допълнителен нагревателен елемент до вентилатора. Равномерното разбъркване на горещ въздух позволява да изпечете храната равномерно от всички страни и ако включите вентилатора без нагряване, тогава този режим е полезен за леко размразяване на храна.

Режимът грил е идеален за печене на малки парчета месо на горния рафт на пространството за готвене. При работа със скара често се използва въртящ се шиш. Той е незаменим за готвене на пиле на шиш и други подобни ястия. Някои готварски печки са оборудвани с инфрачервена скара, други  – с традиционна такава.

Наличието на подвижни телескопични места за тави позволява на тавата автоматично да се плъзва при отваряне на вратата на фурната.

Продължават експериментите на производителите и с устройството на вратата. Тя може да се отваря, да се изплъзва заедно с тавите за печене или да се плъзга надолу под шкафа. 

Почистване на фурната

В допълнение към „традиционното“ (ръчно) почистване на фурната, съвременните модели често предлагат автоматични или полуавтоматични методи. Днес има няколко различни системи за почистване: пиролитична, каталитична и пара (хидролиза).

При всички случаи готварската печка трябва да се почиства редовно. В противен случай мръсотията ще се наслои и тогава ще стане по-трудно да се използва уреда. Затова не забравяйте за този момент.

Източник: Владивес