понеделник, май 20, 2024
Начало > ЕКО Техника > Какво представлява умният дом и защо да го изберем

Какво представлява умният дом и защо да го изберем

смарт устройства

Най-вероятно притежавате и боравите с най-различни модерни технологии. Телефонът поддържа различни приложения, които улесняват ежедневието ви. Ако е така със сигурност сте чували популярния напоследък термин smart home. Накратко казано, това е жилище, в което различните устройства са свързани чрез интернет и по този начин ги контролираме, без значение къде се намираме. Тази иновативна технология създава комфорт и удобство на всеки собственик, който е избрал да автоматизира жилището си. Лесно ще направите това, ако изберете някои от предложенията в каталога на Smartdirect.bg.

Кои технологии са подходящи за smart home

Почти всички електроуреди, които ни заобикалят и имат връзка с интернет могат да бъдат автоматизирани по някакъв начин. Отдавна са ви познати смарт телевизорите. Те се свързват с интернет, могат да се управляват гласово и да бъдат настроени по начин, който ви харесва. Тук ще споменем някои от основните неща около нас, които са подходящи за изграждане на съвременен smart home:

умен дом

  • интелигентно осветление – wifi крушките използват LED технология, и освен че са енергоспестяващи и икономични, могат да бъдат контролирани дистанционно. Така ще нагласяме интензитета на светлината, както ни харесва и дори може да настроим осветлението да се включва щом усети движение в стаята. Към този тип продукти са включени и различни релета, контакти и адаптери;
  • Wifi термостати – едно от най-важните неща в жилището е подходящата температура. Тя може да бъде нагласена и регулирана от разстояние, така че щом се приберем да е достатъчно топло и комфортно;
  • умни ключалки и отварящи се системи – този вид артикули от smart home могат да се използват за входната врата или гаражната, като сензор за движение показва дали пред вратата има човек;
  • домакинските електроуреди – всеки уред може да бъде нагласен спрямо ежедневието ни, и начина по който го използваме. Това важи за кафемашината, която може да се включва сутрин в определен час, пералнята, бойлера, миялната машина и други.

Автоматизацията на smart home може да усети проблем в електричеството или водопровода и да изключи уредите, преди да е възникнал проблем. Не се колебайте да изберете иновативните умни устройства представени от Smartdirect.bg.

Какви са предимствата на домашната автоматизация

Ако си мислите, че идеята за smart home е просто поредният писък на модата не е лошо да проучите ползите от това и да прецените дали искате да се възползвате. Системите позволяват гъвкавост и удобство, защото трябва да се научите да работите само с едно приложение и чрез него ще контролирате различните електроуреди. Друг положителен аспект е гъвкавостта, тъй като винаги могат да се допълнят различни дейности, ако прецените. Smart home ни осигурява и сигурност, защото от дистанция можем да наглеждаме какво се случва или да симулираме присъствие, ако сме извън града.