вторник, юли 23, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Ето как среброто се сдобива със славата на благороден метал

Ето как среброто се сдобива със славата на благороден метал

Белият метал, с наситен мек блясък, се радва на почит още от хилядолетия. От дълбока древност хората са ценили положителните му качества.

Макар сега да го употребяваме предимно под формата на бижута, среброто в миналото е имало и други приложения. Сред по-заможните представители на човечеството е било модерно и престижно използването на сребърни съдове и прибори. Някои от тях са се предавали по наследство в семействата, като истинска реликва.

Среброто е намирало широка употреба в изсичането на монети или изработването на различни по вид орнаменти за украса.

Днес обаче основната му употреба е под формата на елегантни бижута от сребро за дамите. Не че мъжете не обичат да носят различни по вид накити, включващи  благородния метал, но жените заслужено му отдават специално място сред своите аксесоари, защото са наясно с неговия непреходен чар и обаяние.

Полезни свойства

Ако поставите сребърно изделие във вода, сребърните йони отделяни от него имат бактерицидно действие. Именно благодарение на това свойство, среброто спира развитието на бактерии и гъбички. Ние не сме открили топлата вода. Това качество на метала е било познато на хората още от дълбока древност.

Внимание към бижутата

Макар днес среброто да намира приложение в електрониката и фотографията, всички предпочитаме да му се радваме под формата на накити. Благодарение на своята висока пластичност, то позволява изработката на истински шедьоври на бижутерското майсторство.

Уникалният му блясък и лесното полиране позволяват винаги да се намира в перфектна форма. Именно на това дължим дългогодишното му обаяние, което не отслабва в зависимост от интензитета на носене.

Ако накитите са ви достатъчно удобни, може дори да не ги сваляте. Малко влага или други неблагоприятни условия няма да накърнят съвършения му вид. Няма друг благороден метал, който да отразява светлината по начина, по който го прави среброто. Дори и да потъмнее (което се дължи на въздух или вода богата на озон), да възвърнете първоначалния му вид е изключително лесно. За целта не ви е нужен бижутер. И в домашни условия това е лесно постижимо.

Понякога повърхността му се покрива с фин пласт родий. Това предотвратява потъмняването. Днес бижутата са снабдени с характерен печат, който удостоверява качеството и чистотата на изходния материал.

Що се отнася до модели, тук нещата могат да бъдат много сложни. Толкова примамливи, разнообразни и зашеметяващи, невъзможно е да изберем само един.

Неминуемо започнем ли да разглеждаме, оставаме запленени от елегантността на бижутата и сложната изработка.