понеделник, май 20, 2024
Начало > ЕКО Полезно > Защо изборът на покривка за масата е толкова важен?

Защо изборът на покривка за масата е толкова важен?

кръгла маса

Оформянето и сервирането на красива маса за хранене е цял ритуал, на който домакинята винаги отделя необходимото внимание. Не бива да пропускате възможността да направите обстановката още по-уютна и приятна като изберете качествена и подходяща за случая покривка. Този аксесоар неизменно е заемал специално място в един дом, тъй като моделите са много разнообразни. Има ежедневни, празнични, луксозни и други варианти, от които да избирате. Нормално е да спазвате и правилото кръгла маса – кръгла покривка, защото формата на самата мебел диктува и вида на текстила.

Задължително ли е да използваме покривка при сервиране?

В последните години се наблюдава тенденция, при която хората се хранят директно върху плота на масата, без да поставят текстилен или винилов аксесоар. Това би могло да се отчете като грешка, тъй като в този случай има опасност да повредите скъпата и луксозна мебел и да се появят драскотини по плота. От естетична гледна точка също не е препоръчително да пропускате постилането на красиво покривало, защото с по този начин цялата зона се обогатява и става много красива.

покривка за маса

Кръглите маси са едни от най-използваните, защото са практични, създават усещане за близост и често има модели с разтегателен плот. Ако решите да не постилате текстилен аксесоар ще се чува непрестанно тракане и шумове от поставяне на приборите върху голия плот. Дизайнерите и специалистите по декорация съветват никога да не пропускате използването на покривка, защото с нейна помощ ще направите обстановката по-приятна и храненето ще е комфортно за всички.

Има много разнообразни дизайни на този красив аксесоар специално изработени за кръгла мебел. Те допълват естетичната форма на изделието и го правят още по впечатляващо дори акцент на помещението.

Как да изберем правилния модел?

Не е задължително да има някакъв празник, за да си подарите хубава и нова покривка за кръглата маса. В търговската мрежа ще намерите много интересни и добре изработени артикули, но за да откриете точния е нужно да се вземат под внимание няколко детайла. От магазин MOVI.BG ще ви помогнат да се справите с тази задача перфектно със следните съвети:

  • внимавайте с определянето на точния размер – може би най-важният фактор да намерите хубав и практичен модел е размерът на самата мебел. Винаги се ръководете от това и обърнете внимание колко аксесоарът да виси от ръба на масата.  Ако става въпрос за ежедневно ползване е допустимо между 15 и 20 см, а за официален повод между 40 и 60см. Това е причината да разполагате с повече от един вариант;
  • формата на масата е от значение – на много места ще срещнете препоръката, задължително да купувате кръгла покривка, ако масата е в тази форма. Бихте могли да подходите и малко по- артистично като изберете квадратна, ако това ви допада. Определено класическият вариант е за предпочитане, тъй като привлича вниманието към самата мебел и я кара да изглежда много по-луксозно;
  • материята на изработка определя излъчването на цялата обстановка –  щом поводът е официален или искате да се поглезите поставете изделие изработено от лен или памук. Естествените материали се поддържат по-трудно, но винаги създават с добро впечатление, приятни са на допир и са много красиви. В ежедневието бихте могли да заложите на винил или полиестер, които стават все по-качествени и разнообразни като дизайн;
  • десен и цвят – тук важно е да прецените кога и как ще използвате новата придобивка. Когато каните гости тя може да е бяла или в друг цвят, но без шарки и картинки. Дизайните, които са цветни и пъстри са добър избор за някой празник като Коледа, Великден или в ежедневието.

Не прибързвайте с покупката, защото има много видове кръгли покривки, които се отличават по индивидуални критерии и е важно да откриете подходящата за вас.

Какви правила за декориране е хубаво да спазваме?

Добре е да знаете, че щом чиниите в които ще сервирате с шарени следва покривката да бъде едноцветна, което ще подчертае красотата на всеки един елемент. Ако използвате едноцветна посуда, може да поставите аксесоар, който е с някакъв десен или едноцветен, но да се откроява по някакъв начин от нюанса на чиниите. Кръглата покривка е добре да бъде в тон с останалия текстил в помещението. Спазвайки това правило ще оформите една красива и естетична цялостна картина, която може да се допълни от подходящи салфетки и други аксесоари в тон с кръглата покривка и използваните чинии.

Към кои модели да насочите вниманието си?

В момента в търговската мрежа ви очаква огромно разнообразие от актуални и качествено изработени текстилни и винилови аксесоари. От магазин MOVI.BG смятат, че едни от най-практичните са виниловите, които се поддържат много лесно, по тях не остават петна и са изработени красиво имитирайки дантела. Това са едни от най-подходящите дизайни с кръгла форма.

Други модели привличащи вниманието са тези направени от полиестер. Удобни за всяка домакиня, която иска да поддържа хигиената на високо ниво лесно и редовно да изненадва семейството с добре декорирана маса. Кръглите покривки си остават едни от най-търсените и това е причината за голямото разнообразие от варианти.